Hamilelikte Beslenme
- Ocak 14, 2019
- by
- ergen bebek
Doğacak bebeğimizin sağlıkla dünyaya gelebilmesi için en önemli şey kesinlikle hamilelikte beslenme.
Bazı insanlar hayatlarının her döneminde sağlıklı beslenirken bazı insanlar hiç dikkat etmeden yaşar.Ancak işin içine küçücük bir can girdiğinde durum tamamen değişiyor olmalı. Aslında sadece doğacak bebeğimiz için de değil, gerek kendi psikolojimiz gerekse fizyolojik olarak hamilelikte sağlıklı beslenme çok önemli bir konu.
Nasılsa hamileyim diye canımızın her çektiğini patlayana kadar yemek bize boş kilodan başka bir şey vermediği gibi eğer besin değerinden çok, kalorisi yüksek ise çocuğumuza da pek bir fayda sağlamadığını söyleyebiliriz. Bu şekilde beslenmenin sonucu hamilelikte alnan kiloları vermekle uğraşan mutsuz bir anne olabilir, aman dikkat!
Ben hamileliğim boyunca her öğünde bazı şeyleri özellikle yemeğe dikkat ettim ancak beslenme düzenimin dışında da yediğim şeyler tabii ki oldu. Önemli olan bu ekstra kalorili veya fayda sağlamayacağınızı düşündüğünüz besinleri bir alışkanlık haline getirmeden tüketmek ve yediğimizde dibine kadar yemek değil de biraz nefsimizi körlenecek kadar ya da sadece doyacak kadar yemek tıka basa değil!
Hamilelikte Bulantı Dönemi Beslenme
Hamilelikte ilk aylar beslenme konusu kişiden kişiye göre değişse de herkes mutlaka bir bulantılı dönem yaşadığından çok bir şey yenemeyip hatta kimi hamilelerde kilo kaybına kadar varmaktadır. Bulantıların baş gösterdiği dönemde tuzlu şeyler yemek mideyi rahatlatır. Bunun en bilindik örneği çubuk krakerlerdir. Bir hamilenin en iyi dostu olan çubuk krakeri ben yatağımın kenarındaki komodinin dahil olmak üzere her köşeye bırakır, özellikle ilk uyandığımdaki o bulantıyı, daha yataktan doğrulmadan ağzıma attığım birkaç kraker ile bastırıp ondan sonra doğrulup yataktan kalkardım.
Ben şanslı hamilelerdendim çünkü kilolarca aldığım çubuk krakerlerimle hamileliğimin 3.ayına girdiğim anda vedalaştım. Bulantıların sürdüğü bu dönemde kendinizi asla yemek yemeğe zorlamamanızı tavsiye ederim çünkü bebeğinizi besleyeyim derken o bulantı haliyle yemeğe kalktığınız şeyden tiksinip bütün bir hamileliğiniz boyunca ağzınıza sürmeme ihtimaliniz çok yüksek. O yüzden mutlaka size o an en iyi ne geliyorsa onu tüketmenizi tavsiye ederim.
Bulantı döneminden kurtulup her şey yoluna girdiği anda kendinize bir düzen oluşturmanızı tavsiye ederim. Kimileri bu düzeni bir diyetisyen eşliğinde kimileri de benim gibi kendileri kurduğu düzende devam edebilir.
Hamilelikte Bulantılardan Sonra Beslenme Düzeni
Hamilelikte Beslenme: Sabah Kahvaltı
2yumurta ister haşlanmış ister omlet şeklinde
Mutlaka bir dilim beyaz peynir
1 bardak süt
1dilim tam tahıllı ekmek
Domates, salatalık, biraz sevdiğiniz yeşilliklerden
Hamilelikte Beslenme: Ara Öğün
Öğle yemeği ile sabah kahvaltısı arasında mutlaka ara öğün yapmanızı tavsiye ederim. Bu hem daha enerjik kalmanıza hem de acıkmanızı geciktirmeye yardımcı olur.
Ben genelde ceviz yemeği tercih ediyordum çünkü içerdiği folik asit ve e vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, omega 3 yağ asidi açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Bebeğinize büyük fayda sağlayacağından emin olabilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme: Öğle yemeği
1 dilim et/tavuk/balık içeren bir yemek mutlaka tüketin. Bu sulu yemek de olabilir. Sadece ızgara bunlardan birini yanında bir salata ile veya bir kaşık bulgur pilavı ile de çeşitlendirebilirsiniz. Sadece etin yanına yoğurt yemenizi tavsiye etmiyorum. Çünkü bu şekilde etin içerisinde bulunan demirin emilimini süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum engellemektedir. Sağlıklı beslenebilmek için bunları ayrı ayrı tüketip, tam yarar sağlayabilmeliyiz.
Hamilelikte Beslenme: İkindi yemeği
Az önce belirttiğim gibi et ile yoğurdu birlikte tüketmenin uygun olmadığını kabul ediyorsak, ara öğün olarak bu noktada bir kâse yoğurt bize kalsiyum olarak büyük fayda sağlayacaktır.
Benim gibi yoğurt ile pek arası olmayanlar yoğurdu ayran yaparak da tüketebilirler.
Hamilelikte Beslenme: Akşam Yemeği
Akşam yemeğinizi öğle yemeğiniz ile alakalı olarak değiştirerek hazırlayabilirsiniz. Öğlen ızgara et/tavuk/balık tükettiyseniz akşam sulu bir yemek ya da bir sebze yemeği ile taçlandırabilirsiniz. Buradaki esas nokta mutlaka bir sebze ve/veya etin tüketilmesi. Eğer çok kg almak istemiyorsanız ve her şey en çok bebeğinize yarasın istiyorsanız tabii ki protein(et/tavuk/balık) ile karbonhidrat(pilav/makarna) birlikte tüketmemelisiniz.
Hamilelikte Beslenme: Yatmadan önce
Mutlaka bir bardak ılık süt tavsiye ederim. Bu hem midenizi rahatlatmanıza hem de uyku öncesi içilen bir bardak sütün yatıştırıcı özelliği olduğundan uykuya kolay dalmanızı sağlayacaktır.
Hamilelikte Beslenme: İstisnalar Kaideyi Bozmaz
Bu sanırım herkesin en sevdiği nokta olacak. Şimdi tabii ki hamileyiz ve canımız bir şeyler isteyecek, çekecek, aşereceğiz belki de. Bu anlattığım yemek düzeninin elbet dışına çıkacağımız günler olacak. Sakın bugün çocuğuma iyi bakamadım onu besleyemedim diye düşünmeyin.
Ben bu şekilde beslenerek 9ayda 12kg aldım ve 39.haftada 3.600gr sağlıklı bir bebek dünyaya getirdim. Eve döndüğümde sadece 5kg fazlalığım vardı. O da emzirdikçe kısa bir sürede verildi.
Darısı başınıza!